No vil æ færra til Mexico


Hjem > 2008/2009: Sydamerika > Reisebrev > 26. des. 2008

Mejía
26.12.2008                                   Mollendo
Så ble det juleferie i år også. Julaften etter skoletid reiste vi to timer med buss ned til Stillehavet. Vi skal være  i den lille byen Mollendo fram til søndag. I guideboka omtales byen som en riktig ferieby i januar og februar, men det er nok en stund siden den hadde sine glansdager. Det er mange vakre store gamle trebygninger fra kolonitiden her, men de er helt falleferdige av elde og råte. Ille å se et slikt forfall. Det sier mye om den økonomiske situasjonen.
Hoteller finnes ikke i byen, men mange hostales. Standarden er stort sett elendig, men vi traff et tysk par som tipset oss om Hostal Teresita et stykke oppe i byen. Paret var på besøk hos Teresa fordi sønnen i huset var gift med søsteren til henne vi traff. Det var et lykketreff for oss. Rommet var lite og trangt, men Teresita hadde mye hjerterom. Hun inviterte oss på middag kl 22 sammen med resten av familien. Vi var 12 til bords, og det ble en opplevelsesrik julekveld. God stemning og samtale på spansk, tysk og engelsk. Gamle tante Ophelia ble så begeistret for meg at hun kom med julegave til meg: 7 smale armringer som skal bringe meg hell og lykke. Hun er nok litt på vei inn i demensen, men god som gull og full av glede. Ved midnatt var det ut for å skyte opp raketter, og etter en drøy time hadde husets sønn ennå ikke klart å fyre av alle. Det smalt overalt, og noen kom seg også opp i lufta og lyste opp. Familien hadde, som alle andre her nede, en nydelig julekrybbe. Jesusbarnet hadde hode, armer og ben av porselen og hadde ifølge familien gått i arv i familien i 100 år. Det var en vakker figur, og skulle ligge med et lommetørkle over se fram til midnatt da skulle avdukes og fødes. Vel, far i huset var litt tidlig ute og tok av duken for oss kl. 22, noe Theresa likte dårlig. Hun ville ikke ha noe av prematur fødsel sa hun. Da vi var vel i seng begynte familien gaveutdelingen, så det var fortsatt stor stemning da vi sovnet ved 2-tiden.

Også her i byen stenger restaurantene tidlig på julaften. I tillegg har vi ennå ikke funnet et sted som fortjener betegnelsen restaurant. Det hele er nokså enkelt og lokalt. Vår opprinnelige julemiddag var derfor en tørrgrillet kyllingbit med lunken pommesfrittes til. De hadde verken øl eller vann å servere, så det var nokså stusselig og skikkelig kriseløsning rett før stengetid som var kl 19. Desto hyggeliger å bli invitert på ordentlig julemiddag da vi kom tilbake til Teresita!

Planen vår var å bo litt "standsmessig" her i Mollendo. Dagen etter flyttet vi derfor til byens "fineste" hostal, La Villa. Villaen er så falleferdig at den ikke lenger kan brukes, men de gamle lave bygningene i mur som ligger bak villaene er pusset opp som best de kan. Her har vi til og med et lite svømmebasseng. Standardrommene er små, men vi har tatt inn på "suiten" hvor det er god plass og helt ok selv om alt bærer preg av elde. Vi måtte nesten krangle oss til rommet, de trodde nok ikke at vi ville ha et så dyrt rom; vi betaler hele 230 n.kr. pr natt!

Byen har en milelang flott sandstrand. 1. juledag var det tettpakket med folk på stranda. I dag er det hverdag igjen og nesten ikke folk der. Et annet flott fortrinn med denne byen er fisken. Bl.a. i matbodene på markedet serverer de "ceviche", fisk som er tilberedt kun ved mørning i lime, og som serveres i biter blandet med hvitløk, finhakket stangselleri, chilli og løk. Utrolig velsmakende! Fiskesuppa og den stekte fisken er også utsøkt. Så god fisk får vi bare ved havet.

AB