No vil æ færra til Mexico


Hjem > 2007/2008: Sydamerika > 24. nov 2007

19-22.  nov.

Patagonia

Puerto Montt til Puerto Natales

Vi hadde håpet på en fin båttur gjennom Patagonia da vi bestilte turen. Forrige gang jeg var her var været typisk 'patagonsk',  veldig skiftende. Regn - sol - regn - sol og vind. Det skifter hele tiden.

Fra Puerto Montt går båten for det meste innaskjærs, men et stykke må båten ut i Stillehavet over Golfo de Penas, hvor været kan være litt tøft med kraftig vind og høye bølger. En time før man kommer dit blir passasjerene fortalt at nå er det tid til å ta sine sjøsyketabletter. Det sier noe om hvordan det kan være. Anne-Berit hadde tatt sine forholdsregler og kjøpt en pakke med sjøsykepiller.
 
Men værgudene var på vår side denne gangen. De tre første dagene hadde vi strålende sol og lite vind. Til tider var det helt vindstille og man kunne sitte i T-skjorte på øverste dekk og nyte den flotte utsikten mot snødekte fjell, se på fuglelivet og bare nyte turen. Før vi kom ut i åpent hav kom den vanlige oppfordringen om å ta sjøsyketablettene, men de som hadde håpet på sjøsyke ble nok skuffet. Man kunne knapt kjenne dønningene fra Stillehavet og vinden kom ikke over en liten frisk bris. På siste delen var det speilblankt hav, Stillehavet på sitt beste.

Onsdag kom vi til en liten indianerlandsby, Puerto Edén, det eneste stoppestedet på turen. I Puerto Edén bor det 200 innbyggere som lever av fiske og statlige subsidier. Denne båten er eneste muligheten for å komme seg derfra, og nå kom det ombord fire passasjerer samt en syk mann som skulle til Puerto Natales for legebehandling.

For de av oss som er fugleinteressert er denne turen også en opplevelse. Albatrosser, petreller, havhester og andre fugler kan vi observere hele tiden. Mest fugl er det på de åpnere strekningene. Over Golfo de Penas kunne vi observere hundrevis av svartbryn-albatrosser, men siden det var vindstille lå de fleste på vannet. Det var først når båten kom for nær at fuglene var nødt til å lette. Pingvinene holder ikke bare til i Antarktis, langs hele Chilekysten kan man observer dem. I dette området er det mest magellan-pingviner, og fra båten kunne man se hvordan de dykket og svømte med sine små vinger under vannet. Litt dyreliv var det også, daglig kunne man se sel som lå og bakset i vannskorpa og noen delfiner ble også observert. 

S.