No vil æ færra til Mexico


Hjem > 2007/2008: Sydamerika > 19. Jan. 2008

Moai

19.01.08
Turen fra San Rafael til Påskeøya ble lang, het og strabasiøs. I Mendoza var det ca 40 grader, nesten for hett til å være utendørs selv på kveldstid, og tungt å sove med bare delvis fungerende klimaanlegg.  Vanligvis tar turen over fjellene fra Mendoza til Santiago 5-7 timer. Nå er det høysesong, og vi brukte 10 timer på turen. En flott tur over Andes, men timesvis med venting på grensa kunne vi godt unnvært! Det blir ingen tur tilbake til Argentina denne gang. Vi har fått nok av grensekryssinger for en stund. Sent om kvelden ankom vi Lafayette Suites i Santiago hvor vi bodde da vi startet turen vår, og hvor vi hadde bestilt rom for flere perioder. Alt var dokumentert på internett (kjekt å ha) men de hadde ikke noe rom for oss, og mente de ikke kunne hjelpe oss, da det ikke fantes ledig hotell i hele byen. Vel, etter et par timer utålmodig venting klarte de å hoste opp et ledig rom på et annet hotell. Ok hotell i bra strøk, men etterhvert oppdaget vi at klimaanlegget ikke funket fordi ledningen til generatoren var klippet av! Før det hadde de ansatte gitt diverse heller tvilsomme forklaringer på hvorfor det ikke fungerte og at vi måtte vente og se. Vel, det ble nok en het natt.

Endelig, 11. januar kl. 09.00 satt vi på flyet til Påskeøya. Nå starter øytilværelsen! Fem raske timer og vi lander på "Rapa Nui International Airport". Kun fly fra Santiago og Haiti som lander her. Vi bor godt på Hotel Manutara, samme hotell som Svein bodde på forrige gang. Lite hotell med 24 rom og et kjølig fint svømmebasseng. Vi fikk hotellets beste rom, minst 30 kvm, luftig og fint.

Påskeøya er ganske liten, 20 km bred og 40 km lang. Det bor 4500 mennesker her, samt 900 moaier (steinstøtter) inkludert ferdige og uferdige. Klimaet er behagelig. Nå er det sommersesong og den varmeste perioden på året (januar og februar). Det har vært en god del overskyet, og kortvarige men kraftige regnbyger nesten hver dag. Vi har gjort alt turister skal gjøre på Påskeøya: vært på busstur med guide og sett en masse svære statuer, utforsket huler, og vært på etnisk kulturaften med lokal mat, dans og sang.  Søndag var det kirkedag. Gudstjeneste kl. 9 på spansk og rapanui (språket på øya). Liturgien er katolsk, men i lokalet er det også innslag av lokal tradisjon og tro. Blant annet står fugleguden side om side med en kristusstatue.  Den fengende sangen foregår på rapanui til akkompagnement av gitarer og trekkspill.

Kirken ligger fritt og fint helt øverst i "kirkegata", en av de to-tre gatene som kan kalles gater. Langs disse er det noen turistbutikker, et par matvarebutikker og noen restauranter. Også markedet med grønnsaker og fisk. Byen heter Hanga Roa, og det er en utfordring å identifisere hovedgata og sentrum. Byen er enkel, fredelig og sjarmerende lokalt, akkurat slik vi helst vil ha det.

Vi har også utforsket øya på egenhånd, både til fots og i tre dager via sykkel. AB har blitt ganske god på off-road, og har fått økt respekt for Gunn-Rita Dahle!  De fleste veiene er humpete og steinete og hadde neppe blitt kalt vei hjemme, best egnet for hester. Og hester er det nok av på denne øya. Noen av dem har eier og rytter, men de fleste er villhester. De formerer seg flittig, og anses av befolkningen som et problem på linje med alle villhundene på fastlandet.

På vei til byen om kvelden passerer vi et forsamlingslokale hvor det er danseøvelser til øyas festival i februar. Unge og gamle danser til heftige rytmer. Det er spennende å se alle de enorme statuene som står og ligger over hele øya. Den historiske forklaringen varierer med hvem vi snakker med, slik er det når nesten alt baserer seg på myter og teorier. Thor Heyerdahs bøker finnes i de fleste "butikker" på øya, men hans teorier om at folket her kommer fra Syd-Amerika stemmer ikke lenger ifølge moderne DNA-analyser. De kommer visstnok fra Polynesia, selv om ingen helt vet hvordan de har klart å seile motvinds og motstrøms over Stillehavet.

Matvanene våre har forandret seg dramatisk etter at vi kom hit. Tilgangen til godt kjøtt og god vin er ikke den beste. Men havet er fullt av deilig fersk fisk. Vi spiser rå fisk til lunch og grillet fisk til middag; tuna, kana-kana, toremo og andre lokale fiskeslag. Lenge siden vi har spist så mye god fisk. Rå fisk anbefales neppe i noen guidebok, men når den er så fersk og fin som her satser vi på at det går bra. Så langt har det vært uproblematisk. Og imorgen drar vi tilbake til fastlandet igjen. Påskeøya har vært et behagelig bekjentskap. En uke ville vært litt lite for oss som tar alt i sakte tempo. Ti dager er fint og nok. Juan Fernandez, here we come!
AB og S