No vil æ færra til Mexico


Hjem > 2007/2008: Sydamerika > 17. Des. 2007

17.12.2007
Så var vi ferdige med Ushuaia. Det ble ikke tur ut i nasjonalparken på mandag. Etter søndagens sne og sludd ville det ikke ha vært noe særlig å traske på sølete, våte stier. Ingen av reisebyråene var åpne på søndag så det første vi gjorde mandag var å sikre oss billetter med bussen til Rio Gallegos tirsdag morgen kl 0600 med ankomst kl. 1800. Turen fra Ushuaia i Argentina til Rio Gallegos, som også ligger i Argentina innebærer fire grensepasseringer samt en fergestrekning over Magellanstredet. Dette gjør at turen blir minst fire timer lenger enn strekningen skulle tilsi. Tierra del Fuego er delt i to mellom Chile og Argentina. Først skal vi ut av Argentina, noen mil lenger fremme ligger grensestasjonen inn i Chile med full sjekk av all bagasje. Ingen landbruksprodukter skal komme inn i Chile fra andre land. Epler, ostesmørbrød og annet som turistene har som niste blir øyeblikkelig beslagt og destruert. Dette til tross for at bussen kun er i transit og bare er noen få timer på chilensk territorium. Passene blir stemplet ut av Argentina og inn i Chile. Kort etter er det samme prosedyre, stempling ut av Chile og inn i Argentina. Etter en måned har vi nå et dusin stempel hver i passene med inn og ut av Chile/Argentina. Det hadde vært enklere å fått et visum som gjalt i 90 dager mens vi var her, men ved hver grensepassering får vi nye 90 dager.
Rio Gallegos, et knutepunkt på veien videre nordover til Puerto Madryn. Avstandene her er så store at man er nødt til å ha overnattinger underveis. Det er eneste grunnen til at turistene stopper der. Byen har ikke noe særlig å tilby, det vi fikk var stiv kuling med sand- og søppelstorm i gatene. Vi var glade da vi kunne dra videre med nattbussen  kl. 1800.
Etter 19 timer over endeløs pampas ankom vi omsider Pto. Madryn. Litt av en overgang fra Ushuaias sne og sludd å komme hit til sol og pluss 25-30 grader. Men så er vi også kommet 31 timers busstur nærmere ekvator, en strekning som tilsvarer Oslo - Hammerfest. Førsteinntrykket av byen er bra. Vi vet ennå ikke hvor lenge vi blir her, men vi har fortsatt god tid og det er en del ting å få med seg herfra.
S
Vi har slått oss til på et hyggelig hostal med felles kjøkken for fem rom, midt i et finere villastrøk og et par hundre meter fra stranden. På rommet ved siden av oss bor det et tysk par som hadde leid bil for to dager. Vi slo oss sammen med dem og har hatt to dager med flotte utflukter. Avstandene er store, vi kjørte totalt 820 km på to dager, mye på dårlige grusveier. Men det var verdt all kjøringen. Første dag ut til den store flate halvøya Peninsula Valdez, kjent for sin rike fauna. Det var morsomt å se en liten pingvinkoloni, og i tillegg så vi hundrevis av elefantsel og annen sel langs en lang strand. De er store og klumpete og ser ganske ulekre ut der de ligger som noen slakt i sanden. Hannene, som kan bli opp til 5 meter lange og veie inntil 4000 kg var ikke tilstede da vi var der, men damene var store nok. Sjøløvene med sine store løvemanker var staselige når de satte seg opp og så seg rundt. Igår gikk turen til Punta Tombo med Sør-Amerikas største koloni av magellanpingviner, 200.000 par. Kanskje bare halvparten av dem tilstede mens vi var der; mange var ute på havet etter mat. Men 200.000 voksne pingviner samt kanskje 100.000 pingvinbarn gjør uansett inntrykk. De var spredd over et stort område. De største områdene var avstengt, men enkelte steder kunne vi gå på samme område som pingvinene, dvs at vi kunne være helt tett inntil dem. Pingviner er så utrolig sjarmerende og fascinerende! En uforglemmelig dag.
Idag er det hviledag. Tur til vaskeriet med skittentøy, rusle langs stranda, gå til busstasjonen for å kjøpe billetter videre til San Rafael/Mendoza. Men alle busser var fulle fram til neste mandag, dvs en uke fra i dag! Heldigvis kunne vi få billetter til Neuquen, 11 timers reise herfra i retning Mendoza. Vi reiser onsdag kveld og kommer fram torsdag morgen. Har fått plass helt foran i 2. etg. i den store bussen. Flott utsikt og oversikt derfra! Fra Neuquen går det flere busser i retning Mendoza. Vi håper å få plass på en av dem. Det nærmer seg jul og det er tydelig at folk skal hjem til jul. Det fylles opp både på innenlandsfly og busser. Godt at vi ikke har hjemreise i høysesongen! Så langt har vi det helt flott. Våre tyske venner reiser videre i morgen, så i kveld blir det avskjedsfest med asado, dvs grillfest i den store fine hagen på hostalet. Vi skal staks gå til slakteren på hjørnet og kjøpe ferskt kjøtt av ymse slag. Det er slik vi gjør det her nede!
AB