No vil æ færra til Mexico


Hjem > 2008/2009: Sydamerika > Reisebrev > 14. nov. 2008

14.11.08
Vi bestemte oss for å starte med en 12-timers tur nordover til Copiapó, en by vi aldri har hørt om før og som heller ikke har så mye å by på.
Vi stilte opp på busstasjonen i Santiago kl 08 om morgenen, klar for en lang bussreise. Servicen er alltid på topp på bussene, så vi ble ikke overrasket da en hyggelig og velkledd mann ga oss puter og pledd for turen, samt tilbød seg å legge ryggsekkene våre opp på hylla mens bussen fortsatt stod på terminalen. Dette har vi opplevd mange ganger tidligere. Jeg takket ja mens Svein ville ha sekken sin på gulvet foran seg.Noen minutter senere skulle jeg hente noe i sekken min, men den var ikke på hylla! Det viste seg at den hyggelige mannen ikke var en ansatt men en tyv, og at han hadde tatt sekken min ned fra hylla igjen og forlatt bussen uten at jeg så det.  Vi hadde da forlatt stasjonen og det var ikke noe vi kunne gjøre.Jeg følte meg nokså ribbet og lurt.Alt kan erstattes, men mye må vente til jeg er hjemme igjen. Ergelig å miste nye progressive solbriller, sola er så sterk her under ekvator. Aller verst var det å miste mine spanskbøker, spesielt utvalgt for språkkurs i Peru. Nå får jeg klare meg som best jeg kan uten.
Den "ekte" bussverten var svært hjelpsom. Han fikk bussen til å stoppe ved en politipost på hovedveien. De kunne ikke hjelpe oss og sa vi måtte gå til politiet når vi kom til Copiapó. Verten ringte da rundt og fikk adressen til politistasjonen i Copiapó, samt satte oss i kontakt med sin engelsktalende venninne langt sør i Chile hvis vi trengte språkhjelp.
I Copiapó ble vi møtt av en vennlig og lystig gjeng med politimenn og -kvinner. Etter en rask prat om kvelden ble vi enige om å komme tilbake dagen etter for å anmelde tyveriet. Ved hjelp av noe spansk og noe engelsk ble det skrevet en rapport. 2.betjenten dikterte og 3.betjenten skrev ned det han sa. Etter en drøy time fikk jeg det dokumentet jeg trenger for å få dekket tapet på min reiseforsikring. Enda godt at vi har en god reiseforsikring. Den dekker det økonomiske tapet, men ikke tort og svie og tap av viktige bøker og briller når de trengs som mest. Vel,'shit happens' som de sier her i Chile??
Da vi kom til byen kl 20 i går kveld fikk vi vite at dagbussen nordover neste dag var full. Vi har derfor booket plass på kveldsbussen til Arica. Den går kl 20 i kveld og ankommer Arica kl 12 imorgen formiddag. 16 timer. Håper vi får sove på bussen! Det pleier ikke å være noe problem. Gode seter og gode veier, vi duves i søvn. Nå gjenstår 6 timer i dennne støvete gruvebyen som ikke er av de mest spennende. Byen er grå og omgitt av brune, tørre og nakne fjell.Best å komme seg videre.Ikke alt er like spennende... Heldigvis.

AB