No vil æ færra til Mexico


Hjem > Mat og vin. Og øl. > Sauerkraut
Når man først har begynt med finere matlaging må man også ha  hjemmelaget surkål (sauerkraut). Ikke slik Nora lager det, men ekte fermentert kål. 
Nå (30.9.13) koster kålen kr. 1,47 pr. kg så dette blir billig mat.
Dette er min oppskrift.
3,5 kg kål.
1 ss salt pr kg. kål.
Karve og einebør etter smak og behag. 

Dette er det som skal til, strimlet kål, salt, (karve og einebær - valgfritt)
 Finsnittet kål salt og krydder.

Kålen finsnittes.
Kålen finsnittes
Så skal kålen stappes.
Så skal kålen stappes slik at massen begynner å veske seg. Det skal komme så mye veske at det dekker kålen.
På toppen har jeg plassert en tallerken med litt press på slik at det ikke kålen ikke får noe lufttilgang. Spannet plasseres i romtemperatur i to til tre uker og skal da ha fått en fin syrlig smak. Når den er ferdig kan den oppbevares i små posjonsglass eller plastposer i kjøleskapet. Plastposer er kanskje bedre enn glass fordi man da kan få ut all luft av posene. De holder seg godt i 6 måneder eller mer når de oppbevares kaldt.


Ferdig Sauerkraut.JPG

Etter 3 uker er kålen ferdig og pakkes i 300 gr. posjonspakker som legges i kjøleskapet. 

Posjonspakket.JPG

Kraut.JPG

Dette er godt!