No vil æ færra til Mexico


Hjem > India 2012 > Reisebrev Rajastan


22. desember 2012
Nå er vi godt og vel halvveis på vår rundreise i Rajastan. Vi må bare innrømme at dette er en fantastisk provins med en storslagen fortid. Vi
fraktes mellom fort, palasser, templer og gammel kultur. Tilsatt noen mausoleer, kremasjonsplasser og hellige hinduistiske badeplasser er det ikke alltid like lett å huske hvor vi var og hva alt heter. Men flott er det uansett. Midt oppi alt dette omgis vi av et ruskete gateliv med støv, søppel, støy,forurensning og stor fattigdom. Og kuer da. De er over alt, og de har forkjørsrett. Både inne i byene, ute på veiene og på motorveiene vandrer de rundt, eller bare står der. Trafikken er kaotisk. Ikke bare kjører de på venstre side av veien. I tillegg er det ganske vanlig å kjøre mot kjøreretningen, selv der det er midtrabatt. Hele trafikkbildet virker kaotisk, men en form for system må det vel være, hvis ikke burde vi sett trafikkulykker hele tiden. Som kontrast til det kaotiske livet rundt oss blir vi fraktet rundt i egen bil med sjåfør, og bor på svært gode hotell. Å bli født i Norge er mye bedre enn å vinne i Lotto! Å bli født i India er ikke engang en trøstepremie, med mindre du fødes inn i middel- eller overklassen. Men fortsatt er nok det store flertallet av Indias 1,2 milliarder innbyggere født inn i større eller mindre grad av fattigdom. For å få litt avbrekk fra all storhet og all fattigdom lar vi Geocaching, vår lidenskap og vår hobby, lede oss til mindre turistifiserte steder. De to største opplevelsene på turen har så langt vært av denne typen, og det er disse jeg vil beskrive nærmere i dette reisebrevet. Bilder legges ved, de sier som kjent mer enn 1000 ord. De øvrige stedene og severdighetene blir nevnt under reiseruta, så kan dere selv søke opp stedene på nettet hvis dere er interessert.

Galwar Bagh (Mokey Temple)
Tempelet ligger i utkanten av Jaipur. Først klatret vi fra byen og opp til fjellets topp. Hele veien opp var det mengder med apekatter, hunder, griser og kuer. Vi rakk Soltempelet akkurat i tide til å nyte solnedgangen over byen samt få en velsignelse av tempelets unge kvinnelige vokter. På andre siden av fjellet går det nok en sti ned, og rundt en sving fikk vi plutselig øye på et fantastisk område. Ingen støy, nesten ingen mennesker, hellig vann fra en kilde som visstnok har forbindelse til Ganges, og utrolig vakre bygninger. Også her ble vi velsignet, og også bedt for, av en hellig mann. Inkludert i dette er fargeklatt i panna, snor rundt håndleddet og hvite sukkertøy. Vi skulle gjerne brukt mer tid på dette magiske stedet, men mørket kommer fort og innen vi var tilbake ved bilen var det helt mørkt.

Bhim Bhadak - Et huletempel nær Jodhpur
Dette er så langt turens mest spesielle opplevelse. Inne i en stor hule med flere avdelinger er det laget et tempel som også fungerer som et slags
kloster etter hva vi kan forstå. Tempelet ligger innenfor et militært område, så det krevde en del forhandlinger å slippe igjennom. Da det viste seg at portvakta kom fra samme landsdel og snakket samme lokale språk som vår sjåfør ble alt straks greiere. Vel framme ble vi tatt imot av hulens innboere. I tillegg til å vokte tempelet vokter de også "skatten" vi var på jakt etter. Ingen av dem snakket engelsk, men da vi viste dem vår GPS og vår iPhone fant de fram boksen så vi fikk signere loggboka som ligger i den. Underlig var det også å se den hellige mannen sitte nærmest fjern i blikket fram til mobiltelefonen hans ringte! Da var det ingen nøling og ingen fjernhet. Moderne teknologi inntar selv de fjerneste områder. Parabolantenna på fjellveggen utenfor tempelet bidrar vel til det samme. Vanligvis er det også forbud mot å fotografere helligdommer og altere, men her var det fritt fram. Fort og palasser kan glemmes, men en opplevelse som dette vil vi aldri glemme.