No vil æ færra til Mexico


Hjem > India 2012 > Julefortelling

En julefortelling fra India

I år ble julaften feiret i Bikaner i Rajastan i India. De siste dagene før jul ble hotellene stadig mer julepyntet, og gjort klar til den store julemiddagen. Vi hadde derfor store forventninger til å feire julaften på Hotel Lallgarh Palace****. Vi skulle tross alt bo i et stort og ekte gammelt palass. Overraskelsen var derfor stor da vi ankom hotellet og bare fant et stakkars lite plastikk juletre. Dette til tross for at vi hadde betalt i dyre dommer for Gallamiddag før ankomst. Men Gallamiddag ble det, på et vis. I et av palassets vakre gårdsrom var det dekket bord og satt ut åpne ildsteder for et fåtall utenlandske turister. Kl. 19.30 begynte showet. Først kom en liten gruppe lokale og sang "julesanger" for oss. De sang noen sanger på Hindi som neppe hadde noe med julen å gjøre før de avsluttet med et par ikke helt vellykkede julesvisker sunget med klar hindi-engelsk aksent med tilhørende indisk akkompagnement. Deretter var det tid for Julenissen i full utrustning, inkludert en stor kasse innenfor frakken for å illustrere stor mage. Det så mer ut som stor kasse enn stor mage! Indisk musikk og dans avsluttet denne litt selsomme seansen, som var ment som en oppvarming før den store middagen. I spisesalen var det pyntet med et 20 cm  høyt juletre på hvert bord samt en blank spiss hatt og en maske med bamsemotiv og morken strikk til hver gjest. I taket var det hengt opp ballonger hvor det stod "Happy Birthday To You". De ansatte var stolte av å ha både kalkun og engelsk Plum Pudding på buféen, mens vi holdt oss til de indiske rettene. Vi hadde problemer med å oppdage Gallapreget på denne  uforglemmelige, selsomme og temmelig hjemmesnekrede tilstelningen. Denne julaften føyer seg inn i en lang rekke mer eller mindre sære juler vi har tilbragt i utlendighet.
Første juledag forsøkte vi å få litt mer julestemning. Kameler hører jo med til julehistorier fra Det Hellige Land. Så vi la ut på kamelsafari. Vi er ikke like rutinerte kamelryttere som de hellige tre konger, så to timer på kamelryggen før lunsj og to timer etter lunsj var rikelig for oss. Det er en temmelig humpete affære å ri kamel. Men vi satt høyt og fint der vi ble ledet gjennom jordbruksområder, små landsbyer og til slutt ut i et ubebodd ørkenområde hvor vi slo oss til for natten. "The Camel Man" er tydeligvis et bra selskap for kamelsafari, for i motsetning til andre vi snakket med hadde vi ikke noe å klage på. Telt og utstyr ble trukket av egne kameler. Maten ble laget på stedet og smakte fortreffelig. De små teltene var helt ok. Sand i sengetøyet, hardt underlag og kulde er noe man må regne med når man overnatter i telt i ørkenen. Desto bedre var det å komme tilbake til hotellet og få seg en varm dusj og rene klær neste formiddag.

OPPSUMMERING RAJASTAN
For dem som er interessert kommer her en oversikt over hvilke byer vi har besøkt på rundturen, og  et utvalg severdigheter
AGRA
Taj Mahal og Agra Fort
RANTHAMBHORE NATIONAL PARK
Tigersafari. Ingen tiger på oss
JAIPUR
Amber Fort, Jantar Mantar, Hawa Mahal, Galta & Surya Mandir (Monkey Temple)
PUSHKAR
Brahma Temple, 52 Ghats (hellige badeplasser) rundt hellig innsjø
UDAIPUR
City Palace, Jagdish Temple, Lake Pichola, Monsoon Palace
JODHPUR
Mehrangarh Fort, Jaswant Thada, Clock Tower & Market, Bhim Bhadak Cave Temple
JAISALMER
Jaisalmer Fort, Patwa-ki-Haweli.
BIKANER
Galla Christmas Dinner, Kamelsafari, Karni Mata Tempel (rottetempelet)
MANDAWA
Hawelier
FAVORITTBYER
Pushkar (for en natt) Rom med utsikt mot sjøen er et must.
Udaipur (for tre netter eller flere) Hotel Jagat Niwas Palace, Rajarommet med utsikt mot sjøen er et godt valg.
FAVORITT SEVERDIGHETER
Det er lett å gå i metning på fordums storhet. Noen steder har av ulike og høyst personlige grunner gjort større inntrykk enn andre.
Mausoleer: Taj Mahal i Agra
Tempel: Galta & Surya Mandir (Monkey Temple)i Jaipur
Fort: Mehrangarh Fort i Jodhpur
Palass: City Palace i Udaipur