No vil æ færra til Mexico


Hjem > 2006/2007: Finnmark > Siste rapport

Nå har vi gjort alt vi kom hit til Finnmark for å gjøre. Vi har gått fra mørketid mot lysere tider. På fredag så vi til og med sola, i Kautokeino. Vi har også sett sola skinne på fjellene rundt Lerresfjord, men hit nede ved fjorden tar det ennå et par uker før den kommer. Det blir fortsatt tidlig mørkt, men dagene blir stadig lengre. Ikke helt mørkt før nærmer klokka tre nå! Vi har sett nordlys. Vi har spist så mye fisk i så mange varianter som AB bare kan drømme om og som Svein har fantasi og kreativitet til å lage. Vi har gått lange turer hver dag, så sant været ikke har vært for uvennlig. Vi har latt livet passere i langsomt tempo med tilnærmet tomt program. Vi har hatt kveldsstunder med te og høytlesning. Vi har hatt det godt!

Rundreisen vår i Finnmark ble en suksess. Etter fire netter i Havøysund tok vi hurtigruta til Berlevåg. Det var lurt, for veien ut fra Havøysund var stengt pga uvær! Men hurtigruta er så stor at vi ikke kjenner litt bølger. Den gikk heller ikke rundt Nordkapp, men gjennom Magerøysundet. På hurtigruta var det ca 100 rundreiseturister; tyske, franske, engelske og japanske etter det vi kunne høre. Vi slo til med middag ombord, stor buffet med masse deilig mat. Det er eneste gang i løpet av tiden i Finnmark at vi har spist "ute". Men med Sveins mat lever vi svært godt. Selv ikke lange spaserturer har klart å holde vekta helt under kontroll. Til Berlevåg kom vi sent søndag kveld. Vi hadde bestilt rom på Berlevåg Pensjonat, eneste overnatting som fortsatt er åpen der i "byen". Neste morgen var det stiv kuling og snødrev. Ikke en levende sjel å se i gatene, og ikke var det mye annet å se heller, i ruskevær og mørke. Vi var glade for at Kongsfjordfjellet var åpent, og bega oss i retning vidda. Kjørte via Tana Bru til Polmak hvor vi tok inn hos Ester Utsi på hennes gjestegård. Overnattet der for 1 1/2 år siden også, i en av gammene hennes. Tok oss en tur over grensa til Nuorgam i Finnland (det er bare 10 minutters biltur fra Polmak og nærmeste stedet for bunkring av mat og vin). Vi var eneste gjester, og Ester selv forsvant da vi kom og var ikke tilbake da vi dro videre dagen etter. I ensomheten tilberedte vi boknafisk med tilbehør (som vi ikke fikk spist i Havøysund pga all kveita) og koste oss i ei gamme som med noen vedkubber i ovnen raskt minnet mest om ei badstu. Torsdag startet med iskjøring på Tana. Det er laget vintersnarvei over elva. Det sparer oss for noen mil med kjøring. Deretter ble det en klar og vindstille dag over vidda med flott lys på himmelen. Det var så vakkert at vi bestemte oss for å bli en ekstra dag på vidda. På Jergul Fjellstue noen mil fra Karasjok fikk vi leie ei hytte for natta. Vi ordnet oss med ekte "samemat", kokte reinkjøtt og margebein, og drakk krafta/buljong av kopp ved siden av. Snadder! Det ble en kald og klar natt, og kvelden bød på turens til nå beste nordlysopplevelse. Fredag og siste dag var kald og klar, en fin biltur videre over vidda. Vi visst sola var nær, og tok en ekstra avstikker sørover til Kautokeino. Der fikk vi se den gule solskiva, for første gang i år.

Med avsluttet rundreise har vi nådd en ny fase i vårt opphold her i Lerresfjord. Før rundreisen hadde roen senket seg fullstendig over oss og over oppholdet vårt. Da kjentes det som om vi kunne være her for alltid; vi hadde ingen hast med å komme oss sørover. Nå er vi fysisk tilbake i Lerresfjord igjen, men mentalt er vi på vei bort herfra. Tankene på avreise og hjemreise har begynt å melde seg. Slik er det alltid med reiser. På et tidspunkt kommer ønsket om å vende hjem igjen. Og godt er det. Det er flott å være på reise og å ha muligheten til det, men til hverdags og i lengden er det i heimen det er best å være.

Nå er det meldt uvær og snø de neste dagene. Vi har hatt så mye fint vær at noen ruskedager på slutten kan passe bra. Også avventer vi været i forhold til avreise. Mange fjelloverganger å passere på vei sørover. Å bli stående ved en stengt fjellovergang har ikke akkurat førsteprioritet! Men senest i begynnelsen av nest uke regner vi med å være på vei sørover igjen. Vi vil ta oss god tid, og håper å treffe gode venner både i Mosjøen og i Trondheim.
Vi gleder oss også til å treffe igjen alle våre gode venner i Oslo og omegn!