No vil æ færra til Mexico


Hjem > 2006/2007: Finnmark > Reisebrev julen 2006

Her kommer årets julehilsen, direkte fra høye nord.

Vi tok oss god tid nordover. 2000 km er langt å kjøre! Da er det fint å kunne kombinere med besøk hos venner og familie underveis. Det ble overnattinger både i Trondheim, Åfjord, Mosjøen, Tromsø og Alta. I tillegg en natt på hotell i Narvik. Det var stort sett bare veier oppover, men mye regn og mørke veiser, samt snø og is på fjellovergangene. Slitsomt å kjøre, men når vi bytter sjårør hver time går det helt fint.

Etter 10 hektiske dager med mye kjøring og mye sosialt liv trakk vi oss tilbake til Lille Lerresfjord. Her har vi installert oss i Sveins barndomshjem. Vi har god plass og huset er velutstyrt så vi har alt vi trenger. Ikke minst har vi en stue med utsikt til sjøen rett nedenfor. Og lys fra gatelykt og båt så vi kan se det glitre i vannet.

Da vi ankom ble innbyggertallet økt med nesten 10%, fra 21 til 23. Vi har truffet et par innfødte på våre daglige spaserturer, men noe yrende folkeliv er det ikke akkurat. Rett etter ankomst kom det 40 cm snø så alt var hvitt og vakkert. Men igår kom det regn og sterk vind og mye av snøen har forsvunnet. Det har også trekket til bilen vår. Det ble revet av i vinden og vi fant det igjen 2 km unna, innerst i fjorden. Vi observerte også en søppelkasse som var kastet 100 meter bortover jordet. Da forstod vi hvorfor alle søppelkassene var bundet fast til et eller annet!

Dagens høydepunkter er av det enklere slaget. Som å gå bort til den lokale fiskeren idet han kommer inn med fisk. Gå hjem med flott sei, lever og uer for mange dager; fiskeren tar julefri nå. Men vi spiser kokt sei med "mølje" (lever), stekt sei, fersk uer, lettsaltet uer (den ligger fortsatt til salting). Restene spiser AB på brødskiva til frokost, så her er det tilnærmet naturalhusholdning. Når i tillegg Svein baker brød og AB baker rundstykker og rosinboller lukter det deilig innflyttet og hjemmehyggelig i huset.

I går hadde vi utflukt til butikken. Den ligger 4 mil unna, og har basisvarer. Stas å dra på shopping uansett. Skal vi handle noe mer må vi til Alta eller Hammerfest. Kjøring + ferge tar ca 2 1/2 time. Vi kan også ta bussen fra Lerresfjord til Alta. Den går to ganger i uka, mens ferga går noen ganger om dagen. Skal vi dra til Hammerfest må vi kjøre 3 mil og ta hurigbåten som går 2 ganger pr uke. Vi må ringe dagen før for å gi beskjed om at den må komme innom og hente oss. Det skal vi gjøre når det blir litt lysere.

Idag er den 21. desember og årets mørkeste måned. Det betyr at det går mot lysere tider. Vi så et flott nordlys i Alta første kvelden, men deretter har det stort sett vært for overskyet til å se noe. Snø eller regn. Og mørkt! Jeg visste at det var mørkt, men ikke så mørkt! Det lysner litt på formiddagen en gang, men innen klokka ett er alt helt svart igjen. Det er ikke mulig å ta bilder, til det er det alt for mørkt. Det varierer mellom mørk skumring og helt mørkt. Men det har sin sjarm og er ganske spennende så langt. Og hver dag er vi ute på tur. Langs veien, ikke mulig å gå utenfor den. Og veien slutter her i bygda så det er begrenset hvor stor variasjon vi kan lage. Men vi går og går.... Og har som målsetting å fortsette med det.

Det blir ikke så store juleforberedelser i år. Men AB har tatt med litt julepynt og lysestaker fra heimen. Så litt pynting skal det bli selv om det ikke blir noe juletre. I tillegg har vi kjøpt inn til pinnekjøttmiddag på julaften. Og ribbe med tilbehør til julefrokosten førstedag. Svein har en bror her i Lille Lerresfjord. På julaften inviterer vi ham og hans kone over på middag. Ellers vil vi nok mest surre rundt her alene som vi har gjort til nå. Det går helt fint så langt, og vi satser på at det vil fortsette med det.... 3. juledag skal vi inn til Alta da Svein skal holde foredrag i radioklubben der.

Opplever dette som en annerledes og eksotisk ferie/juelfeiring. Annerledes enn til vanlig. Opplagt annerledes enn i Chile og Argentina i fjor. Men slett ikke ille. Ganske deilig å slippe alt julemaset og julestresset nå rett oppunder jul. Jeg kan ikke tro at noen har vondt av å trekke seg tilbake til freden og roen for en periode. Ingen kinoer, ingen kafeer. NRK1 på tv. Dårlig P1 på radioen. Det går helt fint. Og om en drøy måned vender vi nesa sørover igjen. Jeg føler meg ganske priviligert som får oppleve dette.