No vil æ færra til Mexico


Hjem > 2006/2007: Finnmark >

Nyttårshilsen fra høye nord

Nå har vi vært fast bosatt i Lille Lerresfjord i 2 uker, og livet har kommet inn i faste former. Selv om det ikke skjer så mye så går dagene fort. Fast innslag i dagen er et par timers spasertur langs veien i fjæra så så lenge været tillater det. Ikke så mange turalternativer, men likevel forskjellig for hver dag pga endringer i vær og lys. Vi sendte noen "lyse" bilder tidligere, tatt uten blitz. De ble alt for lyse i forhold til virkeligheten, kameraet kompenserer for manglende lys. Nå tar vi bare bilder med blitz, og prøver oss bl.a. på samme motiv fra dag til dag, forsøker å fryse forskjellene.

Vakkert og fredelig er det både i godvær og i storm. 1. og særlig 2. juledag var turbulente. Snøføyke og opp mot storm. Det ulte rundt husveggene og huset ristet. Men vi satt trygt inne og så ut på det, og på det opprørte havet like utenfor vinduet. Gatelys og lys på båten rett utenfor hjelper godt. Vel, det hjalp godt fram til strømmen gikk om kvelden. Men med vedovn og masse stearinlys ble det stemningsfullt og fint. Så vi koset oss.

Formiddag 3. juledag kom strømmen tilbake, men været var fortsatt ruskete. Alle fjelloverganger var stengt og de fleste fly innstilt. Svein skulle holde et foredrag i radioklubben i Alta den dagen, så vi vile gjerne komme oss til Alta. Vi beregnet god tid til ferga, for det var kraftig vind, tett snødrev, mye snø i veien og mye føyking. Vi kjørte der vi trodde veien var, og det gikk bra. Etter en stund passerte vi en bil som stod fast i ei snøfonn, midt i veien. Plogen var heldigvis der og hjalp ham, og vi fikk brøytet vei resten av turen. Selv på nybrøytet vei var det mange nye fonner å passe seg for. Etter tre kvarter var vi framme ved fergeleiet. Der fikk vi vite at ferga var innstilt pga uvær og strømbrudd. Men de satset på at ferga kl. 14.30 skulle gå. Vi ventet i 2 timer, og da gikk ferga. Deretter var det nesten to timer i snøføyke til Alta. På dårlig brøyta veier i dårlig sikt. Halvveis passerte vi køen av biler som venter på å komme videre nordover på E6. Fjellovergangen over Sennalandet hadde vært stengt i nesten 1 døgn, og flere av trailerne var nesten dekket av snø. Ingen spøk å være bilist i Finnmark! Utpå kvelden ble det åpnet for en kolonnekjøring hver vei, slik at bl.a. noen av slektningene til Svein kom seg tilbake til Hammerfest.

Etter et par dager i Alta dro vi tilbake til utkantnorge, i vakkert vintervær. Ankom til er snøfylt og gjenføyket sti opp til huset. Kanskje 60 cm snø rundt huset. Snømåking blir en del av hverdagen, særlig for Svein.

Ikveld, nyttårsaften, skal vi være i heimen. Broren til Svein kommer over til middag. Svein skal lage god mat med reinkjøtt, det blir nok bra. Fyrverkeri klarer vi oss uten, og vi regner ikke med noe stort fyrverkeri i resten av bygda heller. Her er det freden og roen som råder. Og godt er det.