No vil æ færra til Mexico


Hjem > 2006/2007: Finnmark > 15.januar 2007

Rapport fra nord

Vi er igang med rundreisen vår. Den må legges opp etter værforholdene og ikke minst etter når båter og ferger går! Etter en klar og fin biltur ankom vi tettstedet Havøysund fredag kveld. Ca 1000 sjeler klorer seg fast her, lever stort sett av fiske. De har fint samvirkelag her, med Dagbladet! Tenkte kanskje vi kunne få lørdagsnummeret idag, mandag. Beklager, siste utgave var fra torsdag! Det skal bli stas å komme tilbake til Lerresfjord hvor en hel haug med Dagsavisen venter på oss! Det tar fra 1 til 5 dager før Dagsavisen kommer, men den kommer. Nok om det.

Vi har vært utrolig heldig med været her i Havøysund. Minus 8 og vindstille på lørdag da vi klatret opp til vindmølleparken på øya. Som alltid mye vakkert og lys og flott himmel den korte tiden det er lyst.

Igår tok vi hurtigbåten til Ingøy, 40 min. ut i havet. Planen var å reise ut på lørdag, men da gikk det ikke båt. Kuling og krappe bølger, AB var ganske svett over hele kroppen etter langvarig berg og dalbanekjøring, men unngikk med et nødskrik å bruke sjøsykeposen. Men pratsom var jeg ikke på overfarten. Glad jeg fikk beholde frokosten, selv om vi hadde med både matpakke og termos. Ingøy, Norges nordligste øy med 25 innbyggere og egen skole. Nå 3 barn på skolen, og tilbud tom 10. skoleår. Fisket var i full gang, så det lå 12 båter til kai der. Fiskerne meldte om gode fangster og var godt fornøyd med fisket så langt. Vi var på øya fra 12.30 til 16, og det var lenge nok. Kald vind og etterhvert også sludd. Det pisker godt i ansiktet på en villfaren søring! Kirken var heldigvis åpen, og ga ly og varme. Ikke noe altervin og oblat. Men matpakke og varm drikke fra termos smakte deilig.

Idag mandag tar vi det helt rolig her i Havøysund. Har fått enda en ekstra dag her fordi dagens hurtigrute er innstilt. Men imorgen er vi lovet at den skal komme forbi, og vi er lovet plass til både oss og bilen. Da fraktes vi til Berlevåg, også får vi se hva som skjer der. Har booket oss inn på Berlevåg pensjonat. Regner ikke med å bli invitert på sangøvelsen til mannskoret, men kanskje vi treffer noen kjendiser ute i gata?

Vel, så langt er alt vel. Fire døgn i Havøysund byr ikke på problemer så lenge ferien ikke har definert sluttdato, og roen har senket seg over de ferierende. Vi leier rom med tilhørende stue og kjøkken hos Claudines Velferd og Fiskeredskap. En hyggelig dame fra Paris. Hun kom hit sammen med sin stockholmsmann for 12 år siden. Han er fisker og hun driver fiskeutstyrsbutikk, leier ut rom og tilbyr sosialt samvær til fiskerne her oppe. På loftet over oss leier en dansk dame, Jane, gjennom vinteren. Fiskerene holder henne med mat, og en dag kom hun med en 5 kg kveite som hun ville vi skulle dele med henne. Så det ble kokt kveite på lørdag og stekt på søndag. Vi spiser fisk så ofte vi kan, dvs nesten hver dag! Jane bor egentilig på Ingøy, 6 km fra "sentrum" og kommer seg ikke fra huset sitt når været er ruskete. Da søker hun ly i "byen".

Det gir en egen ro å være her oppe. Men det har sin pris! Det meste er væravhengig, så man må regne gode marginer når man skal ut og reise. De dagene det går en buss eller båt da! Tilgangen til fersk fisk er stor, men utvalget er øvrige matvarer imponerer ikke. For noe bedre utvalg er nærmeste tettsted Hammerfest, 17 mil unna. Og selv ikke Hammerfest er direkte pulserende! Finnmark er et fantastisk ferieparadis. Men det er vanskelig å se at vi skulle kunne slå oss til her på permanent basis!