No vil æ færra til Mexico


Hjem > Europa 2012 > Italia
23. mai
Italia
Planen var å bli en natt til på vinslottet i Sierre for å utforske området og vinene. Men selv om rommet og omgivelsene  var lekre var senga uegnet for en dårlig rygg. Vi bestemte oss derfor for å bryte opp og dra videre opp i fjellene. Våren kommer sent i Sveits. Etter hvert oppdaget vi at flere av fjellovergangene fortsatt var stengt. Dermed endte vi opp med å dra direkte til Italia og ikke via Lichtenstein som først planlagt. Værmeldingen var dårlig, men vi fikk en flott solrik tur gjennom fjellene. Fjellpasset var på over 2000 moh, omgitt av høye, ville snødekte fjell på alle kanter. Plutselig var vi ved Lago Maggiore i Italia, nok et nydelig stykke natur. I Baveno fant vi et flott hotell hvor vi fikk rom med balkong og utsikt over sjøen og fjellene. Flott om kvelden, enda flotter med soloppgang over sjøen om morgenen.
 
24. mai –
Nå begynte vi virkelig å få dragning mot Piemonte. Navnet betyr ”ved foten av fjellene”, og er et av Italias mest berømte vinområder. Vår drøm om Piemonte og dets viner var jo utgangspunktet for at denne turen i det hele tatt ble noe av. Forventningene var derfor store da vi ankom La Morra, byen vi hadde bestemt at skulle være vår base under oppholdet. La Morra  ligger (som de fleste byer i området) på en høyde med utsikt i alle retninger. Høye, snødekte fjell mot nord, vinmarker i alle skråninger og små byer og landsbyer spredt på sletta og på fjelltoppene. Veiene er smale, bratte, svingete og ikke for trafikkert. Vi fant oss et hyggelig lite rom med balkong og god utsikt over snødekte fjell og store vinmarker. Et glimrende utgangspunkt for turer i området.
 
Sykling er en svært populær aktivitet i Piemonte. Veiene var fulle av syklister som slet seg opp og raste ned de bratte og svingete bakkene. Vi satset på en mer behagelig stil. Er vi på bilferie så er vi på bilferie! Det var flott å kunne komme seg rundt med bil, selv om det la begrensninger på hvor mye vin vi kunne smake i løpet av en tur. Vi kjøpte alltid med noen flasker direkte fra lokale produsenter og nøt dem når bilen var godt og vel parkert for kvelden. Av byer vi besøkte kan nevnes Barolo (selvsagt) og Novello, Serralunga D’Alba og Castiglione Falletto samt Mango, Canelli og selvsagt Barbaresco. Et litt tradisjonelt, litt utradisjonelt utvalg av steder som ga oss mulighet til å se en god del av både øvre og nedre Langhe samt å ”plukke” en cache eller flere hver dag.
 
Etter fire netter i La Morra satte vi kursen mot neste vinområde, Veneto. På kartet hadde vi plottet inn den lille byen Negrar, ca 12 km fra Verona. Her produseres blant annet den deilige Amarone-vinen.  Fint område dette også, men lengselen etter kyst og hav overgår etter hvert lengselen etter flere vinmarker. Etter en natt i Negrar og litt sightseeing rundt i området satte vi kursen mot kysten.
 
Torre Pedrera ble valgt ut på kartet, og vi lot fru GPS føre oss dit via motorveien. Motorveien er flott for rask forflytting over større avstander. Men stort sett foretrekker vi småveiene hvor det er mer å se og mindre slitsomt å kjøre. Torre Pedrera ligger 12 km nord for Rimini by, og er en liten badeby helt i startfasen av sesongen. Mange hotell er fortsatt stengt, men vi har fått oss en grei liten leilighet med balkong og sjøutsikt like ved stranda. Vi legger oss til her for tre netter, blant annet for å gjøre litt ”kontorarbeid”. Her har vi tilgang til internett, noe vi har savnet den siste uka. Og før det har turen vært så tettpakket med besøk og aktiviteter at det ikke har blitt mye tid til overs til skriving av reisebrev og redigering av bilder.